DVA FILMA U KOPRODUKCIJI 4FILMA ODABRANA ZA 75. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU

Ostvarili smo povijesni uspjeh! Dva igrana igrana filma u koprodukciji 4filma ušla su u službenu selekciju jednog od najcjenjenijih filmskih festivala na svijetu: 75. filmskog festivala u Cannesu. Filmovi su odabrani za prestižnu kategoriju Un Certain Regard, koja u fokus stavlja izvrsna djela autorske kinematografije te promovira nove talente u industriji.

Jedan od odabranih dugometražnih filmova je ukrajinski film Vizija leptira, prvijenac redatelja Maksyma Nakonechnyeg. Film prati lik vojnikinje Lilije, koja se vraća kući nakon mjeseci ratnog zarobljeništva. 

Film je produciran u ukrajinsko-hrvatsko-češko-švedskoj koprodukciji i podržan je od strane Eurimagesa, a na njemu su radili i brojni hrvatski filmski djelatnici. Uloge su ostvarili Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić, montažer filma je Ivor Ivezić, supervizor montaže Vladimir Gojun, asistentica montaže Doris Dodig, koordinatorica produkcije Paulina Križić, izvršna producentica Laura Sinovčić te je Anita Juka koproducentica.

Drugi film uvršten u selekciju festivala je turski film Dani suše redatelja Emina Alpera. Film prati lik mladog i idealističnog Emrea, koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u turskom gradiću, gdje već duže vrijeme traje nestašica vode. Film je nastao u suradnji Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke, a od hrvatskih filmskih djelatnika, na filmu su radili Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao mikroman.

„Selekcija jednog našeg filma u Cannesu ogroman je uspjeh ne samo za našu produkciju, nego i za hrvatsku kinematografiju općenito. Međutim, kad smo primili vijest da ne samo jedan, već dva naša filma imaju premijeru u prestižnog sekciji Cannesa Un Certain Regard, ostali smo bez teksta. Imali smo veliko povjerenje u filmske timove obaju projekata i znali smo da smo producirali vrhunska filmska ostvarenja, a ovakvo priznanje je samo kruna naše suradnje i predanog rada. Vjerujem da će oba filma naići na pohvale festivalskih žirija i filmske kritike, a i postići veliku gledanost hrvatske i međunarodne publike," izjavila je producentica Anita Juka.

Oba filma su u suradnji s tvrtkom 4Film osigurali potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te time ostvarili status manjinske hrvatske koprodukcije.

Međunarodni filmski festival u Cannesu održat će se od 17. do 18. svibnja 2022. Ne propustite premijere ovih dvaju inspirirajućih filmova: 

  • Burning Days premijera: ponedjeljak, 23. svibnja 2022. 
  • Butterfly Vision premijera: srijeda, 25. svibnja 2022.

4film je produkcijska tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u produkciji autorskih te međunarodnoj koprodukciji dugometražnih igranih filmova. Tražite li uslugu produkcije u Hrvatskoj ili susjednim zemljama? Kontaktirajte nas i razgovarajmo kako možemo ispuniti vaše produkcijske potrebe.