Crol.hr: Zašto HAVC traži da se iz scenarija Ivone Juke izbaci scena seksa dvojice hrvatskih vojnika?

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) odbio je financirati novi film redateljice Ivone Juke čiji je scenarij "pao" na nedavnom natječaju zbog, kako navodi Nacional, scene gej seksa koji je po ocjeni umjetničkog savjetnika Centra, Deana Šoše, "estetski neprihvatljiva". Juka u razgovoru za crol.hr kaže kako je recenzija "izrazito diskriminirajuća" zbog čega bi trebalo smijeniti odgovorne, a film će snimiti jer se bavi ljudskim dostojanstvom i važan je za naše društvo.
Samo tri tjedna nakon što je početkom lipnja Ivona Juka osvojila godišnju Nagradu Vladimir Nazor na području filma za scenarij i režiju filma "Ti mene nosiš", HAVC joj je odbio financirati novi dugometražni film "Moj privatni ratni zločinac", čiji scenarij uključuje ljubavnu priču dvojice hrvatskih vojnika, piše Nacional.
Preporuke koje filmove treba financirati ove godine donosili su umjetnički savjetnici HAVC-a Dean Šoša, donedavni urednik Trećeg programa HTV-a, i redatelj Dalibor Matanić. Odbijanje projekta samo po sebi nije neobično, no obrazloženje koje potpisuje Šoša, a koje je Juki dostavio HAVC, jest.
Naime, kako piše Nacional, Šoša u odbijenici hvali predočeni scenarij, ali problem nalazi u jednome – dvojica hrvatskih vojnika iz priče filma su homoseksualci, vode ljubav na otoku, što je prema ocjeni umjetničkog savjetnika HAVC-a bila - nepotrebna provokacija.
"Može se pretpostaviti da bi film s tim prizorom izazvao nezapamćene reakcije branitelja, Dubrovčana itd. i u tom smislu provokacija bi ostvarila svoj cilj, no estetski gledano, apsolutno ne razumijem uvrštenje tog prizora u film", napisao je Šoša u obrazloženju i zaključio: "Preporuka uoči idućih poziva je izbacivanje ranije spomenutog prizora i nastavak rada na scenariju", navodi Nacional.
Za komentar smo zamolili i umjetničkog savjetnika HAVC-a, Deana Šošu, koji nam je samo kazao kako je "duboko razočaran i ne želi ništa komentirati".
Priča filma "Moj privatni ratni zločinac", kako ju je Ivona Juka predočila HAVC-u na natječaju, jest sljedeća: "Trojica prijatelja na otvorenom moru otimaju krezubog starca koji je bio njihov tamničar u logoru i odvode ga u Dubrovnik, gdje mu ugrađuju zube. Paralelno pratimo sudionike proslave obljetnice operacije Tigar kojom je oslobođeno dubrovačko područje i njihove crtice iz rata koje govore o apsurdnosti života u ratu. Doznaje se da je tamničar razbijao zube logorašima, a kad ga trojica prijatelja dovedu na otok s novim osmijehom, odustanu od otkrivanja njegova identiteta i poniženja starca".
Redateljica Ivona Juka u razgovoru za crol.hr potvrđuje navode iz Nacionala te daje svoj komentar na čitavu situaciju:
"Pročitala sam članak u Nacionalu i mogu potvrditi da je istinit. Članak zapravo mnogo više govori o stanju našeg filmskog fonda koji se dodvorava bilo kojoj političkoj struji, odnosno o ljudima koji se trude održati samo svoju poziciju na određenoj funkciji.
Oni nemaju svoje stavove i uvjerenja, odnosno spremni su ih prodati i promijeniti u bilo kojem trenutku, ovisno o vlasti koja je aktualna. Izdat će i lijeve i desne, kako im u određenom trenutku odgovara.
Naravno, odluke koje donose nemaju veze s kvalitetom umjetničkih djela za koje su odgovorni. Tekst u Nacionalu argumentirano opisuje njihovu grčevitu borbu za opstankom bez obzira je li na vlasti desnica ili ljevica, kao i odluke koje donose sukladno tome".
Na pitanje smatra li kako je ovdje riječ o homofobiji ili su u pitanju i neki drugi razlozi, redateljica Juka kaže:
"Navodno ne smijem komentirati recenziju koju sam dobila, prijete velikim novčanim odštetama ako damo u javnost njihove recenzije. Zašto? To mi zbilja nije jasno, jer oni raspolažu našim novcem i dužni su nam dati javnu informaciju, odnosno javne recenzije u kojima objašnjavaju na temelju čega donose svoje odluke.
Ovo moram naglasiti kako bi vašim čitateljima bilo jasno zašto se ograđujem od konkretne izjave u kojoj otkrivam što u recenziji piše, a molim vas da me shvatite jer se nalazim u nezavidnoj situaciji i ne znam kome da se obratim, obzirom da je recenzija izrazito diskriminirajuća i trebalo bi odgovorne odmah smijeniti nakon ovakve recenzije", kaže nam Ivona Juka i dodaje:
Međutim, smijem govoriti o svojem scenariju, pa vi zaključite sami. Ljubavna priča između dvojice mladića u scenariju je izrazito lijepa, moćna i snažna. Nije riječ o jednoj sceni kako se navodi u Nacionalovom tekstu, već o značajnom dijelu scenarija, koji je jako bitan.
Oni koji me žele spriječiti da snimim ovaj film itekako su svjesni da bih mogla napraviti j***** dobar film s dosad neviđenom homoseksualnom vezom i to je ono čega se oni boje. Kao i u svim mojim filmovima, bavim se snažnim karakterima.
Onemogućavanje da snimim ovaj film, naravno oštećuje mene kao autoricu, ali i LGBT zajednicu koja bi napokon mogla vidjeti sebe ne kao 'jadnike i nesposobne žrtve' ili 'komične' karikature kako ih se obično prikazuje u domaćem filmu, već kao punokrvne i snažne osobe. Snimit ću film, jer se bavi ljudskim dostojanstvom i važan je za društvo u kojem živimo", kaže završno redateljica Ivona Juka za crol.hr.
Više na: http://www.crol.hr/index.php/kultura/7945-zasto-havc-trazi-da-se-iz-scenarija-ivone-juke-izbaci-scena-seksa-dvojice-hrvatskih-vojnika